Potenţialul turistic antropic alcătuieşte o categorie majoră pentru municipiul Bistriţa şi localităţile sale componente, acesta intrând treptat în aria de interes turistic, pe măsura înclinaţiei omului modern de a se cunoaşte pe sine prin realizările cele mai semnificative ale comunităţilor pe diferite trepte ale istoriei acestora. Resursele atractive antropice ale municipiului Bistriţa, ca şi varietate şi valoare, sunt organic legate de componentele civilizaţiei umane de natură materială şi spirituală, acestea devenind surse de motivaţii turistice încă din secolul al XIX-lea şi determinând afirmarea tot mai puternică a uneia din cele mai dinamice tipuri de turism actuale – turismul cultural (de cunoaştere).

La nivelul judetului Bistrita–Nasaud se regasesc o multitudine de obiective turistice antropice, de la vestigii ale unor constructii romane – Castrul roman de la Orheiul Bistritei, si pana la vestigii medievale – ruinele Cetatii Ciceului si Cetatii Rodnei, Bisericile Evanghelice de la Herina si Dumitra, precum si locuri de pelerinaj pentru credinciosi – Manastirea Piatra Fantanele, Parva sau Nuseni. Insa, cele care aduna cei mai multi turisti sunt de departe statiunile turistice si aici ne referim in primul rand la statiunea balneara Sangeorz – Bai dar si Lacul artificial de la Colibita in jurul caruia s-a dezvoltat statiunea turistica propriu-zisa. Pe langa acestea mai exista si alte obiective turistice antropice importante cum ar fi Baile Figa, Piatra Fantanele, Valea Blaznei sau Valea Vinului.

Daca ne referim la resursele turistice antropice ale Municipiului Bistrita, acestea sunt reprezentate in principal de constructiile care definesc burgul medieval – statut evidentiat si de apartenenta la Siebenburgen, materializat in cetate medieval din care astazi a ramas doar Turnul Dogarilor si cateva franturi de zid.

Simbolul oraşului este şi va rămâne însă Biserica Evanghelică, concepută în stilul gotic, cu cel mai înalt turn medieval din România, 75 de metri. Accesul in turn se realizeaza din anul 2013 cu un lift interior, fiind singurul turn de biserica dotat cu asemenea dotari din spatiul dintra Moscova si Viena.

Andrei Muresanu, poetul care a scris versurile imnului national al Romaniei, isi are originea in Bistrita, unde se poate vizita si casa memoriala ”Andrei Muresanu”. Drept urmare, Municipiul Bistrita si-a atras titlul de “Orasul imnului national”.

Între resursele turistice antropice din Bistriţa se numără fosta biserică a minoriţilor din secolul al XIII-lea, cel mai vechi monument al oraşului.

Reprezentative pentru Bistriţa sunt si Casa Argintarului, ridicată in secolul al XVI-lea, reprezentand cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania, sau Casa Andreas Beuchel cu influente renascentiste.

Ansamblul „Sugălete” este şi el o mărturie istorică deosebită: cel mai lung şir de case medievale cu arcade la parter din România, adapostind in zilele noastre o galerie de arta.

Nu trebuie omisa din aceasta enumerare nici Casa cu lei – Centru de arta traditionala, cu galerie de arta si ateliere unde pot fi vazute pe viu unele dintre mestesugurile locale.

Pasajele medievale ale Bistritei sunt si ele representative si ofertante pentru turisti, mai ales ca acestea au fost “improspatate si pregatite” pentru vizitatori incepand cu anul 2011, formand in final Axa Coroanei, Axa Artelor si Axa Breslelor.

Venind catre timpurile noastre trebuie amintita Casa Breslelor, care adaposteste astazi Centrul Municipal de Cultura “George Cosbuc” si aceasta fiind restaurata in ultimii ani de catre municipalitate.

Surse:

Galerie foto

Vremea

max
min

Harta centrelor turistice

HARTI

Preț carburant - 16.09.2021

B95 4,56 RON
LPG 2,30 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Curs valutar 16.09.2021

  • 1 EUR = 4.5586 RON 0.0009 %
  • 1 USD = 3.8492 RON 0.0077 %
  • 1 GBP = 5.0948 RON 0.0102 %