Oras ardelean, cu influente marcante germane, linistit, frumos amplasat intre dealuri, Bistrita aflat pe malul raului cu acelasi nume, este unul dintre cele mai frumoase localitati din Romania. Norocul m-a purtat foarte des prin aceasta urbe a carui zona veche medievala este inca bine conservata datorita stabilirii in acest orasel a unor foarte buni prieteni.

 

La Bistrita se poate ajunge fie cu trenul care circula noaptea si ajunge dimineata devreme in oras sau cu autoturismul, cu care se efectueaza in jur de 450 km strabatand insa regiuni si orase foarte frumoase, printre care Brsaovul, Targu Mures, Sighisoara, Reghin.

 

Oras medieval, Bistrita cu zona sa veche centrala bine pastrata iti ofera prilejul de a vizita multe obiective, unele adevarate embleme ale istoriei.

 

Actualmente resedinta de judet, istoria localitatii se intinde mult in urma de-a lungul veacurilor. La inceputul sec. 13 colonizarea sasilor in zona face ca atestarea documentara a orasului sa fie facuta in anul 1241, cetatea Bistritei fiind una din cele sapte cetati transilvanene. Trecuta prin momente grele ale istorei prin numeroase razboaie, invazii, incendii, Bistrita a reusit sa renasca de fiecare data si sa-si sporeasc rolul in regiune, populatia saseasca avand rolul hotarator in acest sens. Apropierea regimentelor graniceresti de la Nasaud si asejarea sa nu departea de granita fostului imperiu habsburgic, i-a sporit permanent rolul in istorie. Din pacate in deceniile din urma populatia de origine germana a plecat din oras astfel incat in prezent numarul etnicilor germani este foarte redus, ramanand insa in urma lor o sumedenie de monumente arhitecturale, dar si influentele asupra celorlalti localnici.

 

La Bistrita in timp s-au nascut sau au locuit numerosi intelectuali de varf ai romanilor, amintind printre ei pe: Andrei Mureșanu - poet și autor al Imnului de Stat, Deșteaptă-te, române! , poetul George Cosbuc, scriitorul Liviu Rebreanu si multi altii.

 

Invatamantul bistritean are mare traditie, in oras existand cateva licee de mare renume care de-a lungul anilor a dat o multime de elevi medaliati ai olimpiadelor internationale in diverse domenii. Enumar aici vechile licee: Colegiul Național "Liviu Rebreanu", Colegiul Național "Andrei Mureșanu" amplasate in cladiri vechi istorice.

 

In Bistrita si o plimbare pe strazile largi, umbrite de copaci, sau pe cele vechi inguste sau comerciale iti va aduce multa destindere. Vei avea de-a face cu oameni relaxati, politicosi, amabili, linistiti, nestresati de zgomotul si circulatia oraselor mari.

 

Duminica in Bistrita este un adevarat spectacol al sunetului emis de clopotele bisericilor. Oras multiconfesional bisericile ortodoxe, catolice, protestante, greco-catolice isi cheama enoriasii la slujba. Veti vedea cum mici piriiase de oameni se indreapta spre lacasurile de cult, in pace si in liniste. De altfel toleranta gasita in acest orasel este exemplara. Vecinii comunica intre ei indiferent de limba vorbita, nationalitate toti sunt prieteni iar bucuriile si necazurile de zi cu zi sunt traite impreuna.

 

Parcul orasului este unul dintre cele mai frumoase si mai naturale vazute in tara. Plin de copaci seculari indeosebi artari si platani, aflat langa padurea Codrisor, pe malul raului Bistrita parcul este un loc excelent de relaxare. In apropiere este si stadionul echipei locale de fotbal. E un loc perfect de odihna dupa o plimbare pe strazile inguste cu case vechi in stil sasesc, cu multe magazine si biserici.

 

Bistrita are multe locuri de vizitat. In centrul orasului se gaseste Biserica Evanghelică construită inițial în stil romanic, fiind extinsă in sec. al XIV-lea în stil gotic. Turnul bisericii a fost ridicat între sec. 15-16, avand o inaltime de circae 75 m. Am vazut cum in semn de respect cum tinerii casatoriti vin in acest loc care are si un mic parc, pentru a se fotografia. Din pacate un puternic incendiu a distrus partial turnul acestui monument. Ca de fiecare data mobilizarea comunitatii germane din afara a fost exemplara si biserica a fost refacuta.

 

Alte monumente pe care le poti vizita sunt: Sugălete – complex format din mai multe cladiri in centrul vechi al orasului datând din secolele XV-XVI, cladirile fiind etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează adevarate galeri cu bolta.

 

Cea mai veche cladire din oras este Casa lui Johannes Lapicida. Poti vizita in diverse locuri din oras: Turnul Dogarului, Zidurile medievale ale cetatii, Casa Argintarului – monument de arhitectură din perioada Renașterii, Posta Veche, Palatul Culturii, numeroase alte muzee si expozitii.

 

In Bistrita au loc anual diverse festivaluri cu traditie de folclor, muzica clasica, teatru. Viata culturala este extrem de bogata iar peste tot vei zarii numeroase librarii.

 

Posibilitatile de cazare in oras sunt multiple. Numeroase hoteluri si pensiuni impanzesc orasul si zonele apropiate... Eu am stat, in multe din zecile mele de deplasari in acest oras, la hotelul Coroana de Aur, amplasat in zona centrala, hotel de trei stele, cu camere mari spatioase, frumos mobilate si cu personal amabil.

 

Iubesc acest oras, ii respect locuitorii si recomand tuturor sa zaboveasca fie si numai in trecere in acest mic burg.

 

Pentru mai multe impresii despre municipiul Bistrița puteți accesa pagina http://amfostacolo.ro

Ne puteți împărtășii impresiile dumneavoastră accesând secțiunea contact - formular 

Vremea

max
min

Harta centrelor turistice

HARTI

Preț carburant - 16.09.2021

B95 4,56 RON
LPG 2,30 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Curs valutar 16.09.2021

  • 1 EUR = 4.5586 RON 0.0009 %
  • 1 USD = 3.8492 RON 0.0077 %
  • 1 GBP = 5.0948 RON 0.0102 %